Vila Dinka * Apartmani Sokobanja
Get Adobe Flash player

Sokobanja

Sokobanja
Sokobanja  se nalayi  visini od 400 m nadmorske visine. Kroz Sokobanju protiče reka Sokobanjska Moravica. Poznata je turistička odrednica za rekreativni, a posebno banjski turizam. Nalazi se između karpatskih i balkanskih planina, Rtnja i Ozrena. Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i poznati srednjovekovni grad – Soko Grad (banjski). U blizini banje nalazi se slap Ripaljka, koji je periodičan i visok je dvadesetak metara. Sokobanja je poznata po manifestaciji „Prva harmonika“, tradicionalnom takmičenju harmonikaša koje se održava svake godine krajem avgusta.

Turizam je osnovna privredna grana u Sokobanji i organizovanim banjskim  turizmom se Sokobanja bavi punih 180 godina. Za sve ove godine bavljena turizmom, Soko Banja je stasala u vodeću srpsku banju po posećenosti u toku jedne turističke sezone gde se ostvari preko milion noćenja.  Banja ima mnogo uredjenih izletišta u svom bližnjem okruženju od kojih su naj atraktivnija: Lepterija, restoran Pećina, Sokograd, Kalinovica, Očno, Barudžija, vodopad Ripaljka, izvor Moravice, Borići, Sesalačka pećina, Vrmdžansko i Bovansko jezero, stari Vrmdžanski grad ….

 

Zdravstveni turizam

Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji i ima najdužu tradiciju razvoja banjskog turizma. Pored velikog broja termomineralnih izvora Sokobanju karakteriše i specifična mikroklima, koja naročito pogoduje lečenju respiratornih oboljenja. Mineralna sokobanjska voda je čuvena u svetu. Njena lekovitost i dejstvo na organizam porede se sa vodama Bad Gaštajna u Austriji.

Termomineralni izvori:

U kupatilu “Amam“ postoje dva izvora koji spadaju u slabe zemno-alkalne radioaktivne hiperterme: „Sv. Arhanđel“ temperature 43 °C i „Preobraženje“ sa temperaturom između 43,8 i 53°C.

Indikacije: razne vrste reumatizma (degenerativni, ekstraartikularni i hronični inflamatorni), posttraumatska stanja i stanja posle povreda.

U okviru turskog kupatila nalazi se prirodni inhalatorijum čija isparenja sadrže gas radon, koji se najviše koristi u lečenju bolesti disajnih organa.

U kupatilu „Banjica“ postoje dva izvora koji spadaju u slabe zemno-alkalne radioaktivne hipoterme: „Banjica I“ sa temperaturom 27,8 °C i „Banjica II“ temperature 28,9°C.
Indikacije: neuralgije, neuroze, psihoneuroze i stanja posle povrede perifernih nerava.

Pored pomenutih indikacija Sokobanja je pogodna za lečenje sledećih oboljenja: bolesti endokrinog sistema (žlezde sa unutrašnjim lučenjem), hronična ginekološka oboljenja, lakši oblici Parkinsonove bolesti, stres sindrom, kardiovaskularne bolesti (lakši oblici hipertenzije, arterioskleroza, anemija, poremećaji periferne cirkulacije), psihička i fizička iscrpljenost, bolesti bubrega i bolesti metabolizma.

Banja Jošanica udaljena je 16 km od Sokobanje. Zdravstveni turizam u ovoj banji zasniva se na primeni lekovitih voda i peloida. U banji postoji 5 termomineralnih izvora: sumporna voda, gvozdena I i II, stomačna i crvena voda. Ove vode spadaju u grupu oligomineralnih zemno-alkalnih hipotermi sa temperaturom između 18 i 22 °C.
Indikacije: oboljenja želuca i dvanaestopalačnog creva (čir), debelog creva i žuči, postoperativna stanja kod bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva, debelog creva i žuči, hronične urinarne infekcije, upala bubrega, kamen i pesak u bubregu, dijabetes, kožne bolesti, ekcemi, hronični i inflamatorni reumatizam.
Lekovito blato se koristi u lečenju reume, stanja posle operacija, kožnih oboljenja i otvorenih rana.

Kada je u pitanju zdravstveno-rekreativni turizam Specijalna bolnica „Sokobanja“ nudi banjskim gostima wellness i fitness programe, sa ciljem očuvanja i poboljšanja zdravlja ali i opuštanja i uživanja, koji obuhvataju: bisernu kupku, finsku saunu, kupanje u đakuziju, kupanje u „Amamu“, raznovrsne masaže, program regulacije telesne težine, program za odvikavanje od pušenja i dr.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>